Mattias Lindberg siktar på distriktsrekordetMattias Lindberg, Skellefteå AIK slår juniordistriktsrekordet i slägga
Foto: Roger Lindström

Mattias siktar på distriktsrekordet
av Roger Lindström, Norran.

Säsongens sista kasttävling på Norrvalla i Skellefteå gav ett personligt rekord för Mattias Lindberg i slägga med 54,92. Mattias har nu gått ned på halvtid för att göra en rejäl satsning inför nästa år.

Mattias Lindberg är ett stort löfte i slägga och slog redan i juni personligt rekord med 54,89.
Sedan drabbades han av en virussjukdom som i princip spolierade hela den här säsongen.
– Det är först nu i höst som jag börjat komma igång, säger Mattias.
I lördagens Castorama, där alla kastgrenarna ingår, slog han dessutom personligt rekord i både mångkampen, 2 266 poäng och slägga, 54,92 (juniordistriktsrekord).
Känner du dig lika stark som i juni?
– Nej, långtifrån. Jag märker det när jag kör styrketräning, ligger långt under den kapacitet jag hade.

Teknik

Därför kanske det förefaller lite underligt att han kan persa i en gren där styrka betyder så mycket. Kan det bero på att du hade kapacitet för ändå mer innan du blev sjuk?
– Jag har tänkt den tanken. För jag hann inte med många tävlingar och det tar alltid ett tag innan tekniken sitter som den ska. Så jag tror att jag hade kunnat kasta betydligt längre om jag fått vara frisk och inte gått ned så mycket i vikt.

En tävling kvar

En tävling återstår nu för Mattias.
– Jag ska åka till Umeå och köra ett Castorama på deras Campus arena till helgen. Det ska bli kul att få kasta på en stor arena för en gångs skull. Vi släggkastare brukar nästan alltid få hålla till på en mindre träningsplan.
I den tävlingen får förhoppningsvis också Mattias tufft motstånd i form av IFK Umeås spjutkastare Daniel Ragnvaldsson. Daniel gjorde 53,07 i slägga i ett Castorama i helgen och han har kapacitet för ändå mer. I mångkampen är däremot Daniel helt överlägsen, där nådde han 3 061 poäng.
– Han kan ju kasta spjut. Det är inte direkt min specialitet, säger Mattias och skrattar. 31,92 i spjut är inte ens hälften så långt som Daniel klarade i helgen, 71,66.

Försäsongsträning

Efter helgen blir det försäsongsträning för Mattias som bara arbetar halvtid för att kunna träna ändå mer.
– Det är framförallt styrka jag kommer att satsa på. Ska jag bli bättre och kunna vara med och slåss om medaljer i junior-SM så måste jag lägga på mig mer muskler.
Känns 60 meter som ett lämpligt mål?
– Jag ska sikta på det. Då slår jag också Thomas Hammarstens gamla distriktsrekord.

När det gäller tävlingen i lördags var Hannes Burmans 12.74 i kula, ett rejält personligt som förde upp honom till 7:e plats i årsbästastatistiken för 14-åringar. Kul var också att Sofie Ögren gjorde säsongdebut och vann damernas Castorama.

 

Första sidan