Praktlopp av Anton och O’dain i Frankrike


 
Bild: IFK Umeå Friidrott

Praktlopp av Anton och O'dain i Frankrike

av Ivar Söderlind

Anton Asplund, Ume Friidrott och O’dain Rose, IFK Umeå, övertygade stort vid tävlingar i franska Valbonne den gångna helgen. Anton vann A-heatet på 800 m med personliga rekordet 1.48.17, tre hundradelar under kvalgränsen till EM i Barcelona, Spanien i slutet av juli. 18-årige O’dain slog till med 10.82 (-0.2) på 100m, en förbättring av seniordistriktsrekordet för Västerbotten med en hundradel.

 

Nära distriktsrekordet

Redan i sin första utomhustävling för säsongen och efter mycket skadestrul under våren överraskade Anton Asplund nu med denna topptid. 400 meter passerades på strax under 53 sekunder och efter 500 meter tog Anton täten. De sista 150 meterna la han in överväxeln och var i mål 51 hundradelar före Brice Leroy. Med tiden 1.48.17 är han Sverigeetta i år och endast ett par tiondelar ifrån Karl-Uno Olofssons klassiska distriktsrekord l.47.9 noterat redan 1965. Närmast om ett par dagar väntar TV-sända GP-tävlingar från Huelva, Spanien.

 

O’dain övertygade

O’dain Rose hade innan loppet i Frankrike inte varit under 11 sekunder i år, men 11.07 i stark motvind (-3.5) vid Mittnorden Cup i Sundsvall den 29 maj visade att formen var på gång. I Valbonne hade O’dain bra motstånd och placerade sig som fyra i sitt heat efter Tom Kling Baptiste, Sverige (segrartid 10.54) och två italienare. Tiden 10.82  är en förbättring med hundradelen av Skellefteåsprintern André Brännströms distriktsrekord från 2007.  O’dain berättar att löpningen klaffade perfekt men att han hoppas kunna krypa ned ytterligare en bit under sommaren. En landslagsplats i seniorlandslaget mot Finland skulle sitta bra. Just nu ligger han fyra i den svenska seniorstatistiken på 100m.

 

Första sidan