Österlund 2.21 i London

Kristoffer Österlund, IFK Umeå gav ett ordentligt formbesked vid London Marathon och tycks vara på väg tillbaka i yppersta elitskiktet i Sverige. Trots en startposition utanför elitledet (!), lyckades umelöparen snabbt komma ikapp. Öppningen blev tuffare än i något tidigare lopp. Första milen passerades på 32.05, den andra på 33.08 och halva distansen på 1.08.51.

Åska och regn
Under den tredje milen möttes löparna av åska och bitvis kraftigt regn. Löparklungorna splittrades upp och Österlund hamnade i ett besvärligt ”ingenmanland” under stora delar av andra hälften av loppet. – Detta i kombination med kyleffekten gjorde att jag tappade tempo, men jag fick aldrig någon direkt kris, sa Kristoffer. I mål noterade han sitt näst snabbaste lopp någonsin, 2.21.41 (33 sekunder från pers från London för två år sedan) och en total 24:e plats i det elitspäckade startfältet. Nu är siktet inställt på Stockholm Marathon om sex veckor och en ny kamp om SM-medaljerna.

78 svenskar fullföljde loppet. Näst bäste svensk blev Olof Thunegard, FK Gotland som kom på 98:e plats med 2.35.15  Jan Nordlinder, Sandviks IK kom i mål på 2.52.47 med placering 589 och Hans Nilsson, IFK Umeå hade tiden 2.58.26 på 984:e plats. Snabbast bland de svenska damerna var Sara Grenmark, Hässelby med 3.27.54..

Dubbelt kenyanskt
Det blev dubbelt kenyanskt i toppen. Martin Lel vann på världstiden 2.05.15, bara 49 sekunder från Haile Gebrselassies världsrekord, strax före Samuel Wanjiru. I de senaste upplagorna av London Marathon har Martin placeringssviten 1-2-1-1.

Totalt var 48 000 löpare anmälda och 34 220 fullföljde loppet, 23 581 män och 10 639 kvinnor.