GP-repris för favoriter i Vännäs Halvmarathon

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

I lördags inleddes den västerbottniska friidrottssäsongen på allvar och det skedde genom att Vännäs SK körde sin 23:e upplaga av Vännäs halvmaraton. Tävlingen gällde både som DM och veteran-DM och dessutom som första GP-tävling för året och det blev i både herr- och damklassen seger för fjolårets GP-segrare ­  Andreas Brodin från Iksu och Jenny Jansson från Kattisavans  IIF.

Anders var inte riktigt nöjd men Jenny klarade sitt mål
­ Men riktigt nöjd är jag inte. Jag hade siktat på att göra en tid omkring 1.10, men redan i början av loppet kände jag att det inte skulle gå. Jag har privat haft en jobbig vecka före tävlingen och nu blev tiden inte så bra men visst är jag glad över segern, sade Andreas efter loppet som han vann på 1.13.30. Andreas Brodin har ett par andraplaceringar och någon tredjeplats sedan tidigare i Vännäs men nu blev det alltså seger.
Tvåa blev Leif Hansson från Sollefteå,  15 sekunder efter Brodin.
­ Det är personligt rekord för mig men även jag hade siktat lite högre. Jag hade tänkt mig att komma in under 1.12, sade Leif som är maratonlöpare med 30 maror på sin meritlista.Även trean, IFK Umeås Niklas Berglund, ”persade”. Niklas överraskade genom att i sin andra halvmara hålla distansen ut och sprang särskilt bra under loppets andra halva.Brodin vann klassen M 35, Hansson klassen M 45 och Berglund vann seniorklassen.
Jenny Jansson verkade riktigt nöjd med dagen.
­ Jag klarade mitt mål. Det var att springa under 1.25 och det klarade jag. Det här var första tävlingen för säsongen för mig, berättade Jenny, som satsar på ännu längre distans nämligen helmaraton.

Jan och Pär på kvartsmarathon
Samtidigt med halvmaratonlöparna startade de som hade valt att springa kvartsmaraton och där drog Haparandas Jan Westerberg rätt så hårt direkt från början. Bara Skellefteås Pär Wikberg hängde med men strax innan vändpunkten tvingades Pär att släppa och Westerberg vann. Jan Westerberg kommer från Norrbotten men bor och arbetar numera i Sundsvall.
­ Det är inte så bra fart på långlöpningen där nere så jag söker mig hit ibland. Jag är bra tränad och jag tror att jag kan säga att jag aldrig tidigare har varit i så bra form som jag är nu. I somras gjorde jag 3.58 på 1 500 meter och jag satsar nu just på den distansen.  Jag hoppas kunna förbättra fjolårstiden, sade 27-årige Westerberg.
­ Den är gryende, svarade Pär Wikberg på frågan om hur det är med hans form. Pär var ganska nöjd med sitt lopp. Han menade att Westerberg hade gjort ett så bra lopp att det inte kändes särskilt svårt att bli besegrad av honom.

Angelica Wiklund imponerade
Iksus Angelica Wiklund, född 1991, imponerade på kvartsmaran. Angelica sprang distansen på 42.02 och det var inte många killar som klarade den tiden. Och mer än 60 ungdomar sprang i ungdomsklasserna. Totalt fullföljde nästan 220 löpare lördagens tävling.