Kristoffer GP-vinnare vid Nolia Cup 1

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

På onsdagkväll 20 juni  inleddes på Gammliavallen i Umeå årets Nolia cup i friidrott. På programmet stod tre löpdistanser  (100, 400 och 5000 meter) samt tävlingar i höjd, längd och kula. Längd och 400 m gällde som veteran-DM.

Kristoffer vann lätt
Nyblivne  SM-silvermedaljören på maraton, IFK Umeås Kristoffer Österlund, dök upp och vann lätt loppet över 5000 meter på 15.08 vilket är endast cirka tre sekunder över hans personbästa.
­Det här var mitt första lopp på den här distansen för säsongen och det kändes hur bra som helst, tyckte Österlund, som tydligen inte kände av maran i Stockholm särskilt mycket.
Kristoffer berättade att han tänker springa Marknadsmilen i Storuman och sedan väntar välkända Sankt Olofsloppet.
­Det blir ett riktigt bra gäng i det lag som jag ska delta i. Det blir kul men ett av de riktigt stora målen för mig i år är SM på 10 000 meter, betonade Kristoffer. Skellefteås Pär Wikberg blev tvåa och Andreas Brodin, Iksu, trea i loppet som gällde som GP.

Ny seger för Lindqvist
Orienteringens  och Iksus Åsa Lindqvist vann Gammliaterrängen i maj och nu blev det en ny seger för henne.
­Det är roligt och bra träning men orientering är nummer ett för mig. Den 13-14 juli är det viktiga tävlingar i Skåne (Åhus) och de är jätteviktiga mål för mig, berättade Åsa, som i går vann före Jenny Jansson, Kattisavan, och Angelica Wiklund, Iksu.

Åke Larsson testade formen
Från 100 meter noterar vi att veteranmästaren Åke Larsson, Umedalen, testade formen inför det stora som väntar den nyblivne 50-åringen.
­Det är veteran-VM i Riccione i Italien. Jag satsar där på att gå till final och bli bland de åtta bästa, sade Åke.
Åke Larsson är bäst i Norden men konkurrensen är stenhård och det är ett högt mål att komma till final. Larsson satsar på både 100 meter och favoritdistansen 200 meter.

Personligt av Elias Bjuhr
På 400 meter fick vi uppleva ett vasst personligt rekord. Det sattes av Elias Bjuhr, IFK Umeå, som slog sitt gamla ”pers” med nästan fyra sekunder när han nu sprang distansen på 56 sekunder. Elias är född 1993. Nästa tävling i Nolia cup går den 30 augusti