Den gassande solen gjorde VSM Marathon i Vännäs till en riktig "mara"

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Över 350 (369 enligt arrangörsuppgift) tävlade på lördagen i den 20:e Vännäs halvmarathon som
blev ett riktigt kraftprov för löparna. I lördagens tjugofemgradiga värme med en gassande sol var det många som var totalt utpumpade innan de nådde mållinjen.

Utpumpad verkade också den nu sexfaldige segraren i Vännäs Peter Ljungholm från Skellefteå AIK vara. Ljungholm låg med i tätgruppen ända fram till 16-17 kilometer men då avgjorde han. Tävlingen gällde som DM och veteran-DM och Peter Ljungholm vann således DM både som senior och som veteran i M 40. Dessutom svensk veteranmästare.
- Jag
satte in något ryck utan jag sprang bara på som vanligt och jag blev ensam, sade Ljungholm.
- Peter är otroligt bra i slutet av loppen. Han är i det närmaste omöjlig att besegra i en långspurt, sade loppets tvåa, IFK Umeås Kristoffer Österlund.

Peters sjätte seger i Vännäs
Peter Ljungholm har nu vunnit i Vännäs tre år i rad och dessutom har han tre tidigare segrar, 1991-1993.
Förra helgen vann Peter terräng-SM för veteraner i sin nya klass (M 40) men han var även då snabbare än alla i den yngre klassen, M 35.
- I dag kände jag mig inte riktigt lika vass som under förra helgen, tyckte Ljungholm men vann i alla fall både klassen  M 40 och seniorklassen.

Tvåan Österlund ansåg alltså att Ljungholm är svårslagen i spurten och Österlund lyckades alltså inte ta Ljungholm i lördags.
- Ja
, Peter är fruktansvärt bra och jag ska inte skylla i något. Visst är jag lite ur fas med tiden eftersom jag ganska nyss kom hem från USA. Men jag är nöjd med min insats i dag, sade Kristoffer som blev slagen av Ljungholm med en minut och 15 sekunder.
Österlund har som sagt varit och tränat i USA i vinter och det är helmaraton som är hans mål.
- Ja
, och nu i första hand Stockholm maraton, sade Kristoffer.

Andreas Brodin från IKSU blev trea och Brodin närmar sig länseliten mer och mer.
- Jag har tränat bra i vinter och jag hoppas kunna ge Ljungholm och de andra en ordenlig match framöver, sade Brodin som hade 45 sekunder fram till andra plats.

Maria Lundgren snabbaste dam
Snabbast av damerna på halvmaraton var Maria Lundgren från Jalles TC.
- Men
jag är inte speciellt nöjd med segrartiden. Den blev 1.28 och med tanke på att jag för tio år sedan gjorde 1.14 och var SM-tvåa här i Vännäs så är dagens tid inte så märkvärdig.
Då, 1994, tävlade Maria för Hässelby men hon kommer ursprungligen från Piteå.
Maria vann nu damseniorklassen.

Tredje gången för veteraner
För tredje gången gällde Vännäs halvmaraton som SM för veteraner (tidigare 1994 och 1998) . För västerbottens del blev det sju svenska mästare/mästarinnor. Peter Ljungholm vann i M 40 och  Martin Lundberg, Fredrika, vann klassen M 35  på en tid som hade gett fjärde plats i seniorklassen. I M 60 heter segraren Josef Sunna och Josef tävlar för Umedalens IF. Ingvar Norén från Skellefteå vann i M 70.
Manfred Lundström, Spöland, var ensam i M 75 och står naturligtvis som segrare i den klassen. Bland damerna hittar vi två ettor från Västerbotten. Det är Edith Hult, Skellefteå AIK, i K 35 och Ingegerd Öberg, Jalles TC, i K 60. Lagtävlingarna vanns av IKSU, herrar, och Skellefteå AIK, damer

För fort för Hemmyr på kvartsmarathon
Den kortare distansen i Vännäs, kvartsmaran, såg länge ut att kunna bjuda på en västerbottnisk vinnare men så blev det nu inte. Norrbottningen Jan Westerberg från Haparanda FI blev för svår för de våra. Westerberg har vi sett i länets tävlingar lite då och då de senaste åren men nu verkar han i bättre form än någonsin tidigare. Att han tävlar mycket här beror på att han studerar juridik vid Umeå universitet.
.-
Jag har tränat bra och satsar numera bara på löpningen. Tidigare har jag också hållit på med fotboll men nu ska det bli löpning för hela slanten, berättade Westerberg som är senior för andra året. För två år sedan vann Jan Westerberg klassen M 22 i Vännäs.
- Jag siktar i första hand på distanserna 5 000 och 10 000 meter så att jag skulle välja halvmaran i dag var inte alls aktuellt, sade Westerberg.

Anders Hemmyr låg länge i täten och var först av alla vid vändpunkten och vann därmed ett spurtpris. Sedan tvingades Anders slå av på takten och blev passerad av Westerberg med även av Barseles Tim Kerro och Haparandas Esko Liljeberg. Kerro blev tvåa  45 sekunder från segern på distansen men vann klassen M 22..
- Det
gick lite för fort fram till vändpunkten så jag orkade inte riktig ända fram, sade Hemmyr som blev trea i seniorklassen..

Utpumpad Jenny etta bland damerna
Nästan utpumpad sprang Skellefteå Jenny Lundholm i mål som etta bland damerna på kvartsmaran. Jenny tävlade med framgång i fjolårets GP och tog då bland annat tre andraplaceringar.
- Det
var egentligen mitt första år på allvar som löpare, sade Jenny som  fyller 22 detta år och som alltså gör sin sista säsong som junior.

Fantastiskt lopp av Jonatan Edlund
Från tävlingens yngre klasser noterar vi ett nytt fantastiskt lopp av Umedalens 13-årige Jonatan Edlund som slog nytt banrekord på 3 km. Jonatan sprang tillsammans med 14- och 15-åringarna men trippade så snyggt ifrån dem alla och var först i mål över en minut före segraren i M 15.
- Jag
har förbättrat mig ganska mycket sedan i fjol. Det har jag sett i Broarna runt där jag har gjort ungefär en halv minut bättre än i fjol på tre kilometer, berättade Edlund.